Jaap Haubrich

Ik ben Jaap Haubrich, geboren in 1975. Ik ben getrouwd en wij hebben twee dochters van 16 en 11 jaar oud. Sinds 2008 wonen wij met veel plezier in Voorschoten, eerst 8 jaar in de Nassauwijk en sinds 2016 in Starrenburg, vlakbij Huize Bijdorp. Ik werk voor een grote ICT Service Provider die veel Ministeries in Den Haag en andere overheidsorganisaties in geheel Nederland bedient. Vanuit dat werk heb ik inmiddels 20 jaar ervaring met hoe (ICT) digitalisering meerwaarde kan bieden in de interactie tussen de Overheid en de burger.

In de eerste jaren dat wij in Voorschoten woonden viel het mij op dat in mijn omgeving en op het schoolplein inwoners vaak kritiek hadden op de gemeente en op de politiek. Minder vaak sprak ik mensen die zelf suggesties hadden hoe het dan beter zou kunnen of die ook concreet iets wilden doen om zaken te verbeteren door zelf actief te worden. Daarom ontstond bij mij de wens om niet langs de lijn te blijven roepen maar om een bijdrage te willen leveren aan het, in mijn ogen, goede en plezierige wonen in dit unieke dorp. Eerder ben ik ruim 4 jaar Secretaris geweest van de VVD Voorschoten en ben daarna ook actief gebleven waardoor ik nu zo’n 14 jaar ervaring heb met de belangrijkste dossiers in Voorschoten.

Wat ik belangrijk vind de komende periode is het (gebrek aan) beschikbare woningen voor starters en de politieke en bestuurlijke zelfstandigheid van Voorschoten. Er zijn veel onderzoeken geweest naar de resultaten van fusies en gemeentelijke herindelingen. Daaruit blijkt dat de beoogde doelen van die herindelingen (bestuurskracht, kostenbesparing, betere dienstverlening voor de burger) in de praktijk vrijwel nooit behaald worden. Daar komt bij dat burgers na een fusie vaak een grotere afstand ervaren tot het Gemeentehuis en dat zelfs de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen lager wordt. Als ik aan 100 mensen op straat vraag waarom ze graag in Voorschoten wonen dan zullen er 95 het dorpse, groene en vriendelijke karakter van dit dorp noemen midden in een (te) drukke Randstad. Laten we dat karakter koesteren en behouden. Via samenwerking in de Leidse regio is er heel veel mogelijk om zaken efficiënter te organiseren, zonder onze zelfstandigheid op te geven door een fusie met Leiden.

Ik draag graag mijn steentje bij in de Voorschotense Raad om deze dossiers, op een constructieve manier, kritisch in de gaten te houden.